Vés al contingut

Projecte

Espai de marge és un projecte que s’inicia el 2023 amb la intenció d’arrelar, créixer i integrar-se en l’ecosistema cultural de l’Alt Penedès. Es desenvolupa en una antiga masia rehabilitada per acollir processos de creació, de formació i d’investigació artística i artesanal. La casa està situada a la falda de les Serres Velles, al municipi de Font-Rubí, i l’envolten 78 hectàrees de boscos i conreus de secà (vinya, ametllers i oliveres), que són també espais de treball i d’experimentació.

Espai de marge és un projecte petit i independent, amb tot el que això comporta en termes d’austeritat, però també de llibertat, d’agilitat i de permeabilitat.

OBJECTIUS

EXPLORACIÓ ARTÍSTICA

Donar impuls a l’experimentació, la investigació i la creació vinculades al territori, tot promovent l’ús dels llenguatges artístics contemporanis.

RECUPERACIÓ D’OFICIS I PRÀCTIQUES ARTESANALS

Estimular la pràctica, la transmissió i la investigació d’oficis que utilitzin com a matèries primeres recursos de l’entorn, i contribuir a la preservació dels sabers vinculats a aquests oficis.

CURA DEL PATRIMONI CULTURAL I NATURAL

Col·laborar en la millora de l’entorn a través de la gestió forestal, la conservació dels elements de patrimoni cultural i de la promoció d’intervencions artístiques i artesanals que dialoguin amb l’entorn.

EDUCACIÓ

Contribuir a l’educació artística i a la sensibilitat ambiental de les persones i col·lectius vinculats al projecte, així com a la població de l’Alt Penedès.

TREBALL EN XARXA

Promoure i enfortir xarxes de col·laboració locals i internacionals en l’àmbit de la creació artística contemporània; recolzar artistes i col·lectius locals alhora que s’estimula la trobada i el diàleg amb homòlegs d’arreu; participar de l’entramat -creixent- de relacions entre artistes que viuen i treballen a l’Alt Penedès, i connectar l’àmbit urbà i el rural en una relació bidireccional. 

EIXOS DE TREBALL 

  • Programa de Residències artístiques: espais de treball i allotjament per a artistes, artesans o col·lectius que treballin en una línia compatible amb els principis i els objectius d’EdM.   
  • Activitats performatives i expositives: petites exhibicions, mostres o intervencions vinculades al programa de residències. 
  • Activitats formatives i de reflexió: cursos, tallers i xerrades sobre qüestions vinculades a la creació contemporània, les pràctiques i oficis artesanals, el territori de l’Alt Penedès, el medi ambient i l’emergència climàtica, etc.
  • Creació de xarxa: participació en xarxes de residències artístiques, organització periòdica de trobades amb artistes i artesans; col·laboració amb altres entitats i agents culturals, tant de l’entorn més immediat com urbans i internacionals. 
  • Elaboració d’un pla de Gestió Forestal que planifiqui les intervencions necessàries en el conjunt de la finca.

EQUIP

Nuria Gutierrez

És l’ànima d’Espai de marge. Hi va pensar durant 20 anys abans de passar a l’acció. Autodidacta radical, mestra de les finances i del disseny d’interiors amb experiència

Més...

en gestió d’entitats i direcció de petites empreses.

Barbara Meneses

Després de 24 anys voltant amb la faràndula, ha tornat a casa amb la missió de vetllar pel linòleum d’Espai de Marge. Com a bona ballarina i professora de dansa,

Més...

no us deixarà entrar MAI amb sabates a la Nau.

D’aquells 24 anys n’ha passat 20 a Amsterdam on a treballat sobretot amb ICKamsterdam, com a ballarina i professora del mètode DoubleSkin/DoubleMind, entre altres. Ara viu a un poblet del Penedés, troba a faltar la pluja i intenta omplir Espai de Marge amb més farandulistes.

Marga Julià

El seu objectiu vital és estirar-se a llegir. Quan ho tenia gairebé a tocar, es va deixar entabanar amb Espai de marge. Gestora cultural amant de l’Excel i la novel·la per igual, té

Més...

experiència en organització d’esdeveniments, en gestió pública de la cultura i en anàlisi de política cultural. Ha coordinat algunes publicacions sobre polítiques locals de cultura i col·laboradora amb el Màster de Gestió Cultural de la UOC.

José Antonio Meneses

Metge jubilat. Ha recuperat la seva faceta pagesa. El trobareu enfilat a un arbre, sempre disposat a explicar els secrets de la vida al

Més...

camp i de la sala de màquines d’Espai de marge.

Pepon Meneses

Conegut per fer ratllots i pel·lícules d’estar per casa, es fa dir il·lustrador i animador. També diu que codirigeix el seu propi estudi, on es desenvolupen projectes de gràfica

Més...

animada per a cinema o esdeveniments artístics. També té formació en arquitectura i música. Ha estat ponent en centres d’educació artística com la Kunsthochschule für Medien Köln (Colònia) o el Media Art Morocco (MAM) i és cofundador del col·lectiu interdisciplinari L’Automàtica, que s’organitza al voltant d’una antiga impremta.